AKP’nin itirazı üzerine Serêkaniyê’de oylar yeniden sayılıyor

DEM Parti’nin bin 386 oy farkı ile kazandığı Serekanîyê’de, AKP’nin itirazı üzerine 18 sandıktan çıkan geçersiz oyların yeniden sayımına karar verildi.

Riha’daki yerel seçimlerde DEM Parti’nin kazandığı 7 ilçe belediyesinden 6’sının sonuçlarına AKP’den itirazlar geldi. Bu ilçelerden biri olan Serekanîyê’de (Ceylanpınar) DEM Parti 18 bin 926 oy, AKP ise 17 bin 540 oy almıştı.

Serêkaniyê’de kurulan 10 sandıkta toplamda 220 oy geçersiz sayılmıştı.

AKP’nin yaptığı itiraz başvurusu üzerine, İlçe Seçim Kurulu geçersiz oyların yeniden sayımına karar verdi.

Alınan bu karar üzerine DEM Parti adayları Rahşan Yazar ile Uğur Kahraman, partililerle birlikte oy sayımının yapıldığı adliye binası önüne geldi.  

Burada açıklama yapan Rahşan Yazar, AKP’yi bulundukları itirazlarla süreci uzatmaya çalışmakla suçladı. Yazar, “Ancak hiçbir haklı gerekçeleri yok. Halkımızla birlikte İlçe Seçim Kurulu’nun önündeyiz. Biz kazandık, mazbatamızı alıncaya kadar buradayız. Bizim olanı vermeyeceğiz, halkın iradesine el uzattırmayacağız. Halkın seçtiğini yok saydırmayacağız, buradayız” ifadelerini kullandı. Partililerin adliye binasını önündeki bekleyişi sürüyor. 

CURNÊ REŞ’TE ‘DEMOKRASİ NÖBETİ’

Öte yandan DEM Parti’nin kazandığı Xelfetî (Halfeti), Hewag (Bozova), Pirsûs (Suruç), Curnê Reş (Hilvan) ve Weranşar (Viranşehir) ilçelerinde de AKP tarafından itirazlarda bulunmuş, bu itirazlar İlçe Seçim Kurulları tarafından reddedilmişti. AKP’lilerin itirazlarını taşıdığı İl Seçim Kurulu dün Curnê Reş için seçimlerin yenilenmesi yönünde karar verdi. Fakat DEM Parti’den bu karara itiraz geldi. İtirazın sonucu bekleyen partililer İl Seçim Kurulu önünde “Demokrasi Nöbeti” başlattı.